BLOG

Chia čučoriedkový ovos

Počet porcií 2 por.

Čas prípravy 15 min.

Celkový čas 15 min.

​Ak hľadáte chutné a výživné raňajky, práve ste ich našli. Recept pripravený z Formula 1 s vanilkovo-smotanovou príchuťou a Protein Drink Mix - s vysokým obsahom bielkovín a skvelým zdrojom vlákniny.*

* Len ak sú naše výrobky pripravené podľa pokynov na etikete, poskytujú všetky výživové výhody opísané na etikete. Úplné informácie o výživových hodnotách nájdete na etiketách výrobkov.

​Výživové informácie

Výživové látky na porciu:

 

  • Energia: 271 kcal
  • Bielkoviny: 19 g 
  • Sacharidy: 34 g 
  • Tuk: 7 g 
  • Vláknina: 8 g 
  • Cukor: 9 g 

Ingrediencie

  • 1 porcia (26 g) Herbalife Formula 1 s vanilkovo-smotanovou príchuťou
  • 1 porcia (28 g) Herbalife Protein Drink Mix 
  • 120 g prírodného jogurtu bez tuku 
  • 120 ml vody 
  • 50 g ovsených vločiek 
  • 1 polievková lyžica chia semienok 
  • 15 g čučoriedok, mierne roztlačených 
  • Hrsť ďalších čučoriedok na ozdobu 

Inštrukcie

  • Jogurt dajte do misky a potom doň zašľahajte vodu.
  • Pridajte ovsené vločky, chia semienka, Formula 1 s vanilkovo-smotanovou príchuťou, Protein Drink Mix a čučoriedky. Dobre premiešajte. 
  • Prikryte a vložte do chladničky na noc. 
  • Vychutnajte si ho ráno. 

Tipy:

  • Pred pridaním čučoriedok do zmesi ich najprv roztlačte.
Päť spôsobov, ako získať späť motiváciu

Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND - Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training​19. októbra 2023

Jednou z najťažších vecí pri chudnutí je udržať si motiváciu. Spočiatku sa cítite sústredení, máte vysoký cieľ a ste pripravení na výzvu. Potom sa však niečo stane. Možno vaša váha neklesá tak rýchlo. Možno je váš režim príliš intenzívny alebo nadšenie z prvých týždňov vyprchalo a vy ste stratili záujem.

Nie je to diéta. Je to zmena životného štýlu.

Keď naša motivácia klesá, pomôže nám prehodnotiť dôvody, prečo sme chceli schudnúť. Nech ste na svojej ceste kamkoľvek, tu je päť tipov, ktoré vám pomôžu vrátiť sa na správnu cestu a dosiahnuť svoje ciele.

Pozrite sa dovnútra

Neúspechy sa stávajú každému, ale je dôležité si uvedomiť, že chyby, ktoré robíme, nás nedefinujú. Správanie, ktoré sa snažíme zmeniť, sa s nami spája už dlhší čas. Identifikujte svoje spúšťače tak, že si ich napíšete, premýšľate o tom, čo ich spôsobuje, ako na ne zvyčajne reagujete a ako by ste na ne chceli reagovať.

Zostaňte na trati

Na začiatku je naša nálada povznesená. Sledujeme, čo jeme, aká je naša aktivita, ako sa cítime, ako sa mení naša hmotnosť atď., ale niekedy môžeme poľaviť a skĺznuť k starým zvykom. Vytvorenie nových návykov si vyžaduje čas a skvelým spôsobom, ako to urobiť, je sledovať, čo robíte každý deň.

Buďte flexibilní

Na začiatku svojej cesty za chudnutím ste si pravdepodobne stanovili ciele. Ale to, že ste si stanovili tento cieľ, neznamená, že je vytesaný do kameňa. Niekedy sme príliš ambiciózni a berieme si na seba viac, ako v skutočnosti dokážeme. Choďte svojím vlastným tempom. Pokrok je stále pokrok, aj keď ho robíte pomaly.

Rozdeľte ho

Keď máme konečný cieľ, ktorý chceme dosiahnuť, môže nás to ohromiť. Vždy, keď budete mať pocit, že je toho na vás priveľa, myslite na malé zmeny v správaní, ktoré vám pomôžu dosiahnuť váš cieľ. Nech je to čokoľvek, sústreďte sa na ne a pochváľte sa za každé nové malé zmeny v správaní.

Odmeňovanie malých úspechov

Neexistuje dôvod, prečo pokrok neodmeniť! Premýšľajte o malých spôsoboch, ako osláviť, keď ste v štvrtine cesty k cieľu alebo v polovici cesty. Nájdite si spôsob, ako odmeniť aj malé úspechy, napríklad cvičenie každý deň v tomto týždni alebo uvarenie troch večerí doma.

Keď máte problémy s dodržiavaním diéty, pomôže vám spomenúť si, čo vás motivovalo. Každý je iný, neexistuje správny alebo nesprávny spôsob. Každý deň si nezabudnite na chvíľu zablahoželať k tomu, že ste na ceste, a pripomeňte si, prečo ste sa rozhodli začať.

Varenie s rodinou: Zdravé stravovanie začína v kuchyni

Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSWM, FAND - Sr. Riaditeľka pre celosvetové vzdelávanie a školenie v oblasti výživy18. októbra 2023

Inšpirujte rodinu a dajte im životnú zručnosť, ktorú si vezmú so sebou kamkoľvek pôjdu.

Varenie je kreatívne, chaotické a zábavné. Okrem toho je vaše kulinárske úsilie odmenené niečím, čo je (dúfajme) chutné na jedenie! Varenie spolu s rodinou alebo našimi blízkymi môže mať na nás pozitívny a trvalý vplyv. Od vytvárania spomienok a budovania silnejších väzieb môže varenie pomôcť celej rodine rozvíjať uznanie za zdravé domáce jedlá a kultivovať celoživotné stravovacie návyky, ktoré si odnesú, keď vyrastú.

Význam tohto by sa nemal prehliadať. V posledných desaťročiach sa globálna miera obezity a nadváhy u detí dramaticky zvýšila. Čiastočne je to spôsobené stravou, ktorá obsahuje potraviny chudobné na živiny, vysokokalorické jedlá/snacky a nedostatočné množstvo ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a výrobkov bohatých na vápnik (mliečne produkty).

Jedlá, ktoré sa konzumujú mimo domova, majú tendenciu mať vyšší obsah kalórií, nasýtených tukov a poskytujú menej mikroživín, ako je vápnik a vláknina. Konzumácia jedla doma je spojená aj s vyšším príjmom ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov s menším obsahom tuku a kalórií.

Užite si spoločné chvíle s rodinou: je čas urobiť z domácich jedál novú tradíciu!

Výhody domácich jedál

  • Varenie doma a spoločné stravovanie pomáha rodine rozvíjať dôležitosť zdravého jedla. Rodičia sú vzormi pri výbere potravín, čo ovplyvňuje rodinu, aby si v budúcnosti tiež volila výber zdravých potravín. Pohodlné a podporné prostredie domáceho jedla môže pomôcť posilniť toto zdravé správanie.
  • Každý miluje jesť jedlo, ktoré si pripravil. Keď sa rodina podieľa na výbere ingrediencií a príprave jedál, je pravdepodobnejšie, že vyskúšajú svoje výtvory spoločne.
  • Rodina s väčšou pravdepodobnosťou vyskúša nové potraviny. Aj keď sa rozhodnú, že sa im nepáči to, čo vyrobili, zážitok z varenia pomôže rozvíjať otvorenú a zvedavú myseľ voči novým jedlám.
  • Rodina cíti pocit posilnenia postavenia, úspechu a nezávislosti, keď varí. Milujú ľuďom hovoriť: „Urobil som to všetko sám!“ alebo „Pomohla som premiešať omáčku!“ Keď sú schopní niečo pripraviť sami (bez ohľadu na to, aké je to jednoduché) a podávať to rodinným príslušníkom, vyvoláva to v nich pocit hrdosti a buduje dôveru. Pomôžte im zdieľaním receptov vhodných pre ich vekovú kategóriu, ktoré môžu pripraviť.
  • Varenie je skvelý spôsob, ako tráviť viac času spoločne. Rodina nepotrebuje veľa presviedčania na to, aby sa k vám pripojila do kuchyne. Využite tento čas na to, aby ste si navzájom vychutnali spoločnosť blízkych a porozprávali sa o tom, aké chutné a dobré bude ich jedlo.

Konzumácia domácich jedál má viac výhod, ako si uvedomujeme. Môže vám ušetriť peniaze, vytvoriť viac spoločných rodinných chvíľ, pomôže vám relaxovať a poskytne vám lepšiu kontrolu nad príjmom kalórií.

Päť spôsobov, ako sa nasýtiť bez prejedania

Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND - Sr. Riaditeľka celosvetového vzdelávania a odbornej prípravy v oblasti výživy19. októbra 2023

Je príjemné cítiť sa po konzumácii jedla sýty a spokojný - najmä ak sa vám to podarí bez prejedania. Keď sa však dni skracujú a noci predlžujú, mnohí z nás inštinktívne vyhľadávajú výdatné a sýte jedlá. Pripravili sme pre vás zoznam piatich potravín, ktoré vám pomôžu prežiť zimné mesiace bez toho, aby ste sa prejedali.

Čo robí jedlo sýtym?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sú niektoré potraviny sýtejšie ako iné. Potraviny, ktoré obsahujú bielkoviny, vás môžu rýchlo zasýtiť, pretože bielkoviny sa trávia dlhšie ako tuky alebo sacharidy.1 Vďaka tomu vás bielkoviny zasýtia na dlhšiu dobu.

Vedeli ste, že malé množstvo nenasýtených tukov v jedle môže prispieť k pocitu sýtosti? Tuk totiž spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny vás môžu zasýtiť niekoľkými spôsobmi. Jeden typ vlákniny dodáva jedlu objem bez pridania kalórií.2 Druhý typ vlákniny spomaľuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka, čo vám môže pomôcť cítiť sa dlhšie sýty.3

K pocitu sýtosti môžu prispieť aj potraviny, ktoré sú bohaté na vodu alebo obsahujú veľa vzduchu.4 Je to preto, že dodávajú objem (bez pridania jedinej kalórie). Väčšina z nás má tendenciu určovať svoju osobnú plnosť na základe určitého objemu jedla, ktorý sa v jednotlivých jedlách príliš nemení.5 Ak jedlo získa časť svojho objemu z vlákniny, vzduchu alebo vody, zaberie miesto v žalúdku a prispeje k pocitu nasýtenia.

Vajcia

Sú veľmi univerzálne a majú všestranné využitie ako chutné hlavné jedlo a/alebo snack. Bielkoviny zasýtia viac ako tuky alebo sacharidy a jedno vajce poskytuje takmer sedem gramov bielkovín pri menej ako 70 kalóriách.1 Ak si chcete dať omeletu z bielkovín, každý bielok vám dodá približne tri gramy bielkovín na každých 20 kalórií.6

Urobte to ešte uspokojivejšie: Pridajte zeleninu. Ich obsah vody a vlákniny vás zasýti. Pripravte si sýte raňajky pridaním zeleniny do omelety alebo nakrájajte k uvareným vajíčkam plátky čerstvých paradajok.

Ovos

Ovos je bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny.6 Rozpustná vláknina vás môže zasýtiť a dokonca spomaliť trávenie, pretože pri kontakte s tekutinou napučí a zahusťuje sa.3

Urobte to ešte uspokojivejšie: Pridajte bielkoviny a/alebo zdravý tuk (napríklad mandľové maslo). Skúste variť ovsené vločky v mlieku alebo sójovom mlieku. Po odstavení z plameňa vmiešajte proteínový prášok.

Fazuľová polievka

Fazuľa je vynikajúcim zdrojom vlákniny rozpustnej vo vode a jej ďalšou výhodou je, že obsahuje bielkoviny. Miska čiernej fazuľovej polievky môže poskytnúť 15 gramov zdravých rastlinných bielkovín.6

Urobte to ešte uspokojivejšie: Ako prílohu si dajte miešaný zeleninový šalát s kvapkou olivového oleja. Vláknina zo šalátu a nenasýtený tuk z olivového oleja doplnia silu bielkovín a rozpustnej vlákniny v polievke.

Malinový proteínový koktejl

Proteínový koktejl z proteínového prášku, mlieka alebo sójového mlieka a malín vás zasýti, pretože obsahuje bielkoviny a vlákninu.3

Urobte to ešte uspokojivejšie: Do koktejlu pridajte kocky ľadu a niekoľko minút mixujte, aby ste získali hustejší a ešte krémovejší koktejl.

Netučný grécky jogurt

Grécky jogurt môže obsahovať dvakrát viac bielkovín ako tradičný jogurt. Jedna porcia obsahuje 15 gramov bielkovín a menej ako 100 kalórií. Vyhýbajte sa predsladeným jogurtom a radšej slaďte sami - pravdepodobne pridáte oveľa menej cukru ako výrobca! Jogurt je skvelý aj samostatne a fantastický, keď sa pridá do polievok a koktejlov, aby získal krémovejšiu štruktúru a zvýšil obsah bielkovín.6

Urobte to ešte uspokojivejšie: Jogurt doplňte bobuľovým ovocím s vysokým obsahom vlákniny. Zmiešajte obyčajný grécky jogurt s nakrájanou uhorkou, mrkvou, červenou paprikou a posypte soľou a čiernym korením.

1Dhillon, et al. (2016). J Acad Nutr Diet, 116(6):968-83

2Thomas, Erdman a Burke (2016). J Acad Nutr Diet, 116(3), 501-528.

3Soliman(2019). Nutrients, 11(5)

4Goetze et al. (2007). Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol. 292(1), G11-G17.

5Fiszman et al. (2014). Food Res Int, 62, 551-560.

6USDA, FoodData Central